Nyttig info/tips

Hvordan velge riktig fatning?

Dersom du fører og skyter med kølla på venstre side av kroppen, da spiller du med venstre fatning, dvs at du holder høyre hånda øverst og venstre hånda nederst på grepet av kølleskaftet.

Dersom du fører og skyter med kølla på høyre side av kroppen, da spiller du med høyre fatning, dvs at du holder venstre hånda øverst og høyre hånda nederst på grepet av kølleskaftet.

Hvilken lengde skal kølla ha?

Det er ingen fasit på dette, men de forskjellige kølleprodusentene anbefaler at kølla skal rekke deg til et sted mellom navlen og brystbeinet. Alle køller er oppgitt med en lengde, og denne lengden indikerer lengde på skaftet (fra toppen og til innfestningen inne i bladet) - (dvs. uten bladet). Køller kommer i skaft lengder fra 55cm til 105cm.

Hva betyr flex på kølla?

De aller fleste køller er merket med et tall etter produktnavnet, eks: Unihoc Top Light 23 eller Exel X-Play Nano 2,7 eller Fat Pipe Orc 31 - dette betegner hvor stivt/mykt kølleskaftet er.  Tallet angir hvor mange millimeter skaftet flexer/bøyer ved et visst trykk (30nn).  Skalaen går fra ca 40mm - 23mm. Det stiveste tillatte skaftet måler 23mm flex, dvs at jo lavere tallet er desto stivere er skaftet.

23mm - 26mm = stivt skaft

27mm - 30mm = medium skaft

31mm - 36mm = mykt skaft

37mm - 40mm = extra mykt skaft

Hva menes med at kølla er godkjent?

IFF godkjenningsmerke

At en kølle er godkjent er en bekreftelse på at produktet oppfyller de tekniske krav som er lagt til grunn for den respektive innebandykølla. De forskjellige kølle produsentene må søke om godkjenning av køllene. Dette gjøres ved at produsentene må levere test eksemplarer lik de modellene som skal selges på det åpne markedet. Disse blir da testet ved SP (Statens Provningsanstalt) i Sverige, som er et uavhengig test organ for IFF (International Floorball Federation). Alle køller som er godkjente har et merke/godkjenningssertifikat fra IFF (International Floorball Federation) som viser at kølla er godkjent for bruk i konkurranse spill. Dette merket/godkjenningssertifikatet er synlig på skaftets nederste del i mellom griptapen og bladet. Merket har IFF´s logo og et godkjenningsnummer.

Hvordan bøyer man bladet?

Noen blader har i utgangspunktet mere bøy enn andre fra fabrikk. Hva som er best for en spiller kan  oppfattes som noe helt annet for en annen spiller. Regelen i innebandy sier at man ikke skal bøye bladet mer enn 3 cm. Dette måles ved at man legger kølla fritt på et rett underlag og måler fra underlaget og opp til det høyeste punktet inni bladet.

Innebandy blad - max tillatt bøy

For å bøye bladet, så bør det varmes opp. Enten ved hjelp av varmt vann eller ved hjelp av varmluftspistol.

Dersom du bruker varmt vann, er det best å koke opp en kjele med vann og holde kølla med bladet ned i vannet inntil bladet blir mykt - deretter former du bladet slik du ønsker - til slutt holder du bladet (i den formen du ønsker) under kaldt vann i noen minutter slik at bladet stivner.

Dersom du bruker en varmluftspistol - varm forsiktig, slik at du ikke smelter bladet! Når bladet er mykt - da kan du forme det slik du ønsker - til slutt holder du bladet (i den formen du ønsker) under kaldt vann i noen minutter slik at bladet stivner.